انواع بازاریابی رایج کسب و کارها + 19 مدل بازاریابی

هر گونه اقداماتی که یک کسب و کار جهت بهبود ارائه خدمات یا محصول خود به مخاطبان صورت آنلاین یا سنتی انجام می دهد، بازاریابی نامیده می شود. در واقع هدف از “انواع بازاریابی” معرفی کسب و کار شما است. در پی یک بازاریابی اصولی مشتریان محصولات یا خدمات شرکت شما را نسبت به سایر رقبا ترجیح می دهند. ارائه خدمات یا محصولی که نیازهای مشتری شما را برآورده می کند یکی دیگر از جنبه های مهم بازاریابی به شمار می رود.
“بازاریابی یک استراتژی برای شناخت نیازهای مشتری است.” با آگاهی کامل از نیازها و علایق مشتری، میتوانیم محصولات یا خدماتی را به بازار عرضه کنیم، که به احتمال زیاد توسط مشتریان خریداری میشوند.
هر نوع بازاریابی یک حوزه بسیار پیچیده با شاخه های مختلف دارد و رویکردهای مختلفی برای انواع بازاریابی وجود دارد که شما باید با توجه به ویژگی های کسب و کار خود و نیازهای مخاطبان هدف خود، مناسب ترین رویکرد را انتخاب کنید. در این مقاله می خواهیم انواع بازاریابی را که هر برندی برای رشد و توسعه کسب و کار خود به آن نیاز دارد، بررسی کنیم.
معرفی انواع بازاریابی و استراتژی آن ها

همکاری در فروش (Affiliate Marketing)
افیلیت مارکتینگ با نام های بازاریابی وابسته و یا همکاری در فروش نیز شناخته می شود. در این نوع بازاریابی شما محصولات یک کسب و کار دیگر را به بازاریابی و تبلیغ می کنید؛ زمانی که محصول شرکت مربوطه از طریق لینک شما فروخته می شود، بابت آن فروش به شما کمیسیون پرداخت می گردد. به زبان ساده در افیلیت مارکتینگ، شما تجارت یک کسب و کار دیگر را بازاریابی خواهید کرد، که در نتیجه فروش، شرکت فروشنده به شما پاداش خواهد داد.
بازاریابی سنتی (Traditional Marketing)
بازاریابی سنتی یکی از رایج ترین انواع بازاریابی که در سراسر جهان، از گذشته تا به امروز بکار گرفته می شود. تقریباً همه کسانی که از این روش استفاده می کنند، بسیار از آن راضی هستند. به همین دلیل جای تعجب نیست که اکثر مردم با ایده کلی این نوع بازاریابی آشنایی داشته باشند. این نوع بازاریابی، تماماً بر فروش محصولات و خدمات یک کسب و کار متمرکز است.
دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing)
دیجیتال مارکتینگ یا همان بازاریابی دیجیتال، یکی از انواع بازاریابی است که محصول یا خدمات با کمک تکنولوژی دیجیتال معرفی می کند. منظور از بازاریابی یعنی این که چگونه با مخاطبان هدف خود در زمان و مکان مناسب ارتباط برقرار کنید؛ پس شما باید جایی باشید که مخاطبان تان اکثر وقت خود را در آنجا می گذارند.
بنابراین در دیجیتال مارکتینگ بازاریابان از شبکههای اجتماعی، موبایلها و هر گونه وسیله ارتباطی دیجیتال دیگر برای بازاریابی و تبلیغات محصولات و یا خدمات یک کسب و کار استفاده می کنند.
این روزها اینترنت یکی ضروریات زندگی همه ما شده است و با توجه به شرایط حاکم بر جامعه مانند بیماری کرونا و محدودیت های ترافیکی، استفاده از اینترنت و شبکه های اجتماعی و خرید از این بسترهای آنلاین روز به روز و بیش از گذشته در حال گسترش است.
دیجیتال مارکتینگ به هر شکلی از انواع بازاریابی اطلاق میشود که در بستر اینترنت انجام میشود و از کسبوکارها برای برقراری ارتباط با مشتریان فعلی و آینده از طریق کانالهای دیجیتالی استفاده میکند.
بازاریابی محتوا (Content marketing)
شما به هنگام خرید یک محصول در مورد در اینترنت تحقیق می کنید؟! احتمالاً برای کسب اطلاعات بیشتر در گوگل یا شبکه های اجتماعی سرچ می کنید! در نتیجه این جستجو با انواع مختلف محتوا نوشتاری یا عکس و ویدئو که توضیحاتی درباره کالای مد نظر شما است، مواجه خواهید شد. در این محتواها در کنار ارائه برخی توضیحات و دستورالعمل ها درباره یک کالا، به نام برند و شرکت تولید کننده محتوا نیز اشاره شده است. به این روش معرفی محصولات و برند، بازاریابی محتوایی گویند.
بازاریابی محتوایی کمک می کند، که خدمات یا محصولات شما برای مخاطبان مفید و مؤثر به نظر برسد. به این ترتیب می تواند احساسات مثبت نسبت به برند شما را در مشتری ایجاد کند. اگر بازاریابی محتوا را به درستی انجام دهید، مشتری متوجه نخواهد شد که شما در حال تبلیغ محصول یا خدمات خود هستید و بیشتر مشتاق به خرید می شوند. توجه کنید مشتریان این مدل از انواع بازاریابی را به تبلیغات اینترنتی پاپ – آپ ترجیح می دهند.
بازاریابی موتورهای جستجو (Search engine marketing)
این نوع بازاریابی به معنای ارائه تبلیغات به کاربران با استفاده از موتورهای جستجو مانند گوگل(google) یا بینگ (bing)است. موتورهای جستجو فضای خاصی را برای تبلیغات اختصاص می دهند؛ به این ترتیب می توانید تبلیغات خود را در زمینه کلمات کلیدی مرتبط با کسب و کار خود در این قسمت قرار دهید.
به عنوان مثال، یک کسب و کار ممکن است کلمه کلیدی ” خرید کاپشن” را در فضای تبلیغاتی موتورهای جستجو خریداری کند. به این ترتیب هر کاربری که عبارت خرید کاپشن را جستجو کند با تبلیغات آن مواجه می شود.
بازاریابی ویدئویی (Video marketing)
بازاریابی ویدئویی را می توان به عنوان زیر مجموعه ای از انواع بازاریابی محتوایی در نظر گرفت، که محتوای تولید شده در این شکل بازاریابی صرفاً ویدئو می باشد. کاربران اینترنت همه روزه تعداد بیشماری محتوای ویدئویی را در سطح وب تماشا می کنند؛ به همین دلیل بازاریابان دیجیتال سعی دارند از این فرصت به دست آمده استفاده بهینه برای جذب مخاطبان بیشتر کنند.
جیمز ودمور ( James Wedmore )می گوید:
امروزه با توسعه روند دیجیتالی، ویدئو مارکتینگ باید به عنوان یکی از الزامات کسب و کارتان را قرار دهید. اگر فکر می کنید این شکل از بازاریابی یک گزینه اضافی و یک انتخاب اختیاری در بیزنس شما است، باید بگویم سخت در اشتباه هستید!
با محتوای ویدئویی می توانید ارتباط مؤثری با مخاطبان تان برقرار کنید و بایستی در هر جنبه ای از بازاریابی کسب و کار تان بکار گیرید.

بازاریابی شبکه های اجتماعی (Social Media Marketing)
بازاریابی شبکه های اجتماعی فرآیند ایجاد محتوای مرتبط برای انواع مختلف پلتفرم های رسانه های اجتماعی است تا کاربر را با برند درگیر کند و در نتیجه افزایش تعامل، کسب و کار شما را ارتقا دهد.
Bonnie Sainsbury یکی از محققان بازاریابی می گوید:
رسانههای اجتماعی سبب ایجاد وفاداری مشتریان فعلی و افزایش محبوبیت برند شما در نزد آن ها می شود به طوری که آن ها با میل و رغبت شما را به اطرافیان خود معرفی می کنند. این همان تبلیغات دهان به دهان می باشد که یک تبلیغات رایگان با بازدهی بالا برای برندتان به حساب می آید.
اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)
در اینفلوئنسر مارکتینگ بازاریابی از طریق انتشار محتوا در شبکه های اجتماعی انجام می شود. در این شکل بازاریابی، بازاریاب با تولیدکنندگان محتوا و اینفلوئنسر هایی که فالوور های وفادار دارند تعامل دارد. اینفلوئنسرها بخاطر رابطه خوبی که با فالوورهای خود دارند، می تواند به عنوان یک پل ارتباطی قوی بین برند شما و مخاطبان هدف شما عمل کند.
ریفرال مارکتینگ (Referral marketing)
ریفرال مارکتینگ به معنای بازاریابی ارجاعی می باشد که به نوعی بازاریابی دهان به دهان است. یک تاکتیک قدرتمند و یکی از بهترین مشوق های بازاریابی برای ایجاد فروش و افزایش نرخ تبدیل است. بازاریابی ارجاعی دقیقاً همانطور که از نام آن پیداست است: فرآیندی است که یک مصرف کننده محصولی را به شخص دیگری تبلیغ و توصیه می کند و آن شخص به دلیل همان توصیه یک محصول را خریداری می کند. شخص توصیه کننده ممکن یک دوست، خانواده و غیره باشد.
از بین انواع بازاریابی، ریفرال مارکتینگ مؤثر ترین روش است زیرا مصرف کنندگان به نظرات “افراد واقعی” بیشتر از دیگر تبلیغات اعتماد دارند. در واقع، مردم ترجیح می دهند محصول یا خدماتی را خریداری نمایند که دوستانشان توصیه می کنند.
بازاریابی چریکی
بازاریابی چریکی یا همان بازاریابی پارتیزانی را می توان با بسیاری از انواع دیگر بازاریابی ترکیب کرد. این نوع بازاریابی با یک روش انگیزشی برند یا محصول و خدمات را در ذهن مشتری حک کرده و تصویری ماندگار ایجاد می کند. بازاریابی چریکی یکی از رایج ترین انواع بازاریابی سنتی در گذشته بود که هنوز هم از آن استفاده می شود.

بازاریابی اجتماعی
بازاریابی اجتماعی یکی از اصول بازاریابی کسب و کار است که برای دستیابی به خدمات اجتماعی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف اصلی بازاریابی اجتماعی کسب سود اقتصادی نمی باشد؛ بلکه هدف آن ایجاد تغییر در رفتار انسان به منظور منافع اجتماعی است. به عنوان مثال این اهداف شامل تشویق و ترغیب مردم به استفاده از کمربند ایمنی در هنگام رانندگی، ترغیب افراد به بررسی منظم سلامت خود و انجام معاینات بهداشتی، ترویج انواع واکسیناسیون و یا ترک مصرف دخانیات و مشروبات الکلی می باشد.
بازاریابی خدمات
بازاریابی خدمات بازاریابی رابطهای و مبتنی بر ارزش است و در واقع در این نوع بازاریابی چیزی ارزشمندتر از یک کالا به مشتری عرضه می شود.
خدمات را نمی توان دید، بعبارتی قابل لمس نمی باشند؛ آن ها را فقط می توان تجربه کرد. برخی از انواع بازاریابی خدمات عبارتند از: خدمات بانکداری، بیمه، تدارکات سالن های عروسی، خدمات پزشکی و پذیرایی رستوران ها غیره. ارائه خدمات با عرضه محصول بسیار متفاوت است، به همین دلیل آن ها برای موفقیت در بازار به استراتژی های متفاوتی نیاز دارند.
بازاریابی سبز (Green Marketing)
به گفته انجمن بازاریابی آمریکا، “بازاریابی سبز بازاریابی محصولاتی است که به محیط زیست آسیب نمی رساند.” یکی از انواع بازاریابی که شامل کلیه فعالیت هایی است که برای تولید و تسهیل هرگونه مبادله برای برآورده کردن نیازها یا خواسته های انسان طراحی شده است. به گونه ای که رفع این نیازها و خواسته ها با کمترین آلودگی محیط زیست انجام می شود.
اساس بازاریابی سبز این است که مصرف کنندگان بالقوه «سبز بودن» یک محصول یا خدمات را به عنوان یک مزیت در نظر بگیرند و تصمیمات خرید خود را بر اساس آن قرار دهند؛ حتی اگر برای محصولات سبز هزینه بیشتری بپردازند. بازاریابی سبز فقط شامل کالاها و خدماتی است که سازگار با محیط زیست تولید می شود. همین ویژگی مهم ترین مزیت رقابتی این محصولات نسبت به سایر شرکت هایی است که کالاهایی با ویژگی های غیر زیست محیطی تولید می کنند. به عنوان مثال، کابل های شارژ تلفن همراه اپل را می توان نام برد، این شارژرها قابل تجزیه و بازیافت هستند، که باعث آلودگی محیط زیست نمی شوند.
بازاریابی کل نگر
در دنیای بازاریابی مدرن، سازمان ها به دنبال کشف چشم اندازی فراتر از بازاریابی سنتی می باشند و بازاریابی را به عنوان یک فرآیند جامع و یک جزء مهم اقتصادی می دانند. بازاریابی کل نگر سازمان ها را مجبور می کند تا تلاش های بازاریابی خود را به عنوان یک “کل” در نظر بگیرند و یک برنامه بازاریابی کامل را برنامه ریزی کنند. به زبان ساده تر بازاریابی کل نگر می گوید که “همه چیز” در مورد بازاریابی حائز اهمیت است و باید یک دیدگاه کل نگر و چشم انداز گسترده و یکپارچه از تمام جنبه های بازاریابی وجود داشته باشد.
بازاریابی مستقیم
یکی از انواع بازاریابی که فروش کالاها و خدمات به صورت مستقیم انجام می شود. شرکت های درگیر در بازاریابی مستقیم با اجرای تکنیک های تبلیغاتی خاصی با مشتریان هدف خود ارتباط مستقیم برقرار می کنند. این نوع بازاریابی به ما کمک می کند تا بتوانیم روابط بهتری با مشتری در دنیای تجارت ایجاد کنیم. بازاریابی مستقیم بر سایر انواع بازاریابی برتری دارد زیرا شرکت را قادر می سازد تا به بازارهای هدف خاص به صورت متمرکز دست یابد.
تبلیغات در رسانههای جمعی مانند تلویزیون میتواند مخاطبان زیادی را جذب کند، اما ممکن است بیشتر این مخاطبان علاقهای به محصولات شما نداشته باشند. در بازاریابی مستقیم شما فقط با افرادی ارتباط برقرار می کنید که واقعاً به محصول شما علاقه مند هستند.
بازاریابی ویروسی | Viral Marketing
یکی از انواع بازاریابی است که یک محتوا توسط مشتریان در انواع شبکه های اجتماعی وایرال می گردد. یعنی مصرف کنندگان راضی تشویق می شوند تا اطلاعات مربوط به کالاها یا خدمات یک شرکت در اینترنت به اشتراک بگذارند. محتوای ویروسی اغلب دارای یک استراتژی قانع کننده است، اما همه چیز به کمی شانس و خلاقیت نیز بستگی دارد. بازاریابی ویروسی فروش بالقوه کالا یا خدمات از طریق محتوایی است که به سرعت از فردی به فرد دیگر مانند ویروس پخش می شود.
هدف اصلی بازاریابی ویروسی این است که کاربران تصمیم به اشتراک گذاری محتوا می گیرند. شبکه های اجتماعی به دلیل سرعت و سهولت اشتراک گذاری اطلاعات، مکان مناسبی برای این نوع بازاریابی می باشند.
ویدیوهای احساسی، طنز و کلیپ های خنده دار که در یوتیوب و اینستاگرام و سپس در فیس بوک، توییتر و کانال های دیگر به اشتراک گذاشته می شوند، از جمله محبوب ترین محتواهایی هستند که اخیراً در فضای مجازی منتشر می گردند. بازاریابی ویروسی یک استراتژی عالی برای مشاغلی است که از رسانه های اجتماعی برای تبلیغ یک محصول استفاده می کنند و دقیقاً مانند انتقال ویروس از فردی به فرد دیگری است.
بازاریابی عصبی (Neuromarketing)
بازاریابی عصبی رابط بین تکنولوژی حوزه پزشکی با دنیای مارکتینگ و کسب و کار می باشد. آن ها از تصویربرداری مغز برای درک اینکه، مشتریان چرا و چگونه در مورد محرکها تصمیم میگیرند و اینکه کدام بخش از مغز آنها را تحریک میکند تا اقدامی را انجام دهند، استفاده میکنند.
به عنوان مثال؛ از بین چند محصول کدام یک از آن ها مغز را جذب می کند و میل به خرید آن محصول را افزایش می دهد. محصولی که مغز دستور خرید آن را میدهد، حتی میتواند دارای رنگی خاص یا بسته بندی خاصی داشته باشد. هدف بازاریابی عصبی، شناسایی این محرکها و پیاده سازی آنها روی محصول، به منظور جذب مشتری و ایجاد سرنخ های قوی می باشد.

بازاریابی شبکه ای
یکی دیگر از انواع بازاریابی، بازاریابی شبکه ای است که به بازاریابی چند سطحی نیز معروف است. بازاریابی شبکه ای در واقع یک مدل کسب و کار است که افراد در آن به صورت هرمی فعالیت می کنند. یعنی یک شبکه هرمی (زیرمجموعه)از افرادی می باشد که محصولات یک برند را می فروشند.
در واقع بازاریابی شبکه ای یک ساختار هرمی از افرادی است که وابسته به هم فعالیت می کنند. به این که صورت هر عضوی برای خود یک زیرمجموعه دارد و شخص مورد نظر زمانی به درآمد می رسد که خود یا یکی از افراد مجموعه او فروشی را انجام دهند. با هر فروش، مبلغی به عنوان پورسانت به شخص مورد نظر تعلق می گیرد. توجه کنید اغلب مشتریان و فروشندگان این هرم معمولاً خانواده، دوستان و آشنایان می باشند که به همین روال این چرخه همچنان ادامه می یابد.
بازاریابی روانشناختی
اگر کسبوکاری دارید، ممکن است از خود بپرسید که مشتریان شما بیشتر به چه چیزی علاقهمند هستند، چگونه خرید میکنند، بر روی چه چیزهایی کلیک میکنند یا چه چیزی را به اشتراک میگذارند.
توجه داشته باشید که رفتار هر فرد از تیپ شخصیتی آن شخص نشأت می گیرد و شما به عنوان یک کسب و کار باید بتوانید از این رفتارها برای برقراری ارتباط با مشتریان و مخاطبان خود به بهترین شکل ممکن استفاده کنید.
برای این کار کافی است با بازاریابی روانشناختی آشنا شوید تا بتوانید مخاطبان خود را بهتر بشناسید و دلیل رفتار و عملکرد آنها را در وب سایت ها و شبکه های اجتماعی درک کنید.
کلام آخر
در این مقاله به طور کلی در مورد انواع بازاریابی(Types of Marketing) و استراتژی های آن صحبت کردیم و سعی مان بر این بوده که به شما در انتخاب استراتژی بازاریابی مناسب برای افزایش فروش و نرخ بازگشت سرمایه کمک کنیم؛ برای مطالعه بیشتر در رابطه با دنیای مارکتینگ در این وبلاگ با ما همراه باشید.
دیدگاهتان را بنویسید